Rabu, 30 Mac 2011

Pokok Jambu Batu Norgadis Dah Berbuah

Ini kali pertama pokok jambu batu aku berbuah, seronok tau, aku memang suka makan jambu batu ni...
Kalau beli dipasar sekilo RM 3. Mahal... tapi kadang-kadang tu kalau teringin sangat nak makan, mahal pun terpaksa beli juga. Kali ni makan hasil tanaman sendiri, lagi sedap, sebab free hehehe....

Pokok jambu batu aku ni tak tinggi, lebih kurang enam kaki je tingginya, senang nak petik.

22 ulasan:

::blog anak jawer:: berkata...

fuh...ni makan dgn serbuk asam or air garam best ni...

atie aizam berkata...

wow best nye... segar dari ladang kak.. :)

Norgadis Labuan berkata...

salam blog anak jawer.
Saya pun suka makan dgn serbuk asam, klu tak ada pun makan dgn garam pun sedap...

Norgadis Labuan berkata...

Salam atie aizam.
Kalau tanaman sendiri ni memang segar, tanpa bahan pengawet...

khairul berkata...

ini klu wife sy nampak ..habis satu pokok ni

Norgadis Labuan berkata...

Salam khairu.
Nasib baik dia tak nampak, kalau nampak, habislah pokok jambu batu saya tu huhuhu...

LadyBird berkata...

bestnye kalau berbakti pd tanah.. berbaloi2.. :D..
cicoh colek sedap nih..

Myfrin's story berkata...

Salam, norgadis. Inilah berkatnya bila kita berbudi kepada tanah. Fuh...sudahlah fresh, free lagi tu....:D

Norgadis Labuan berkata...

Salam LadyBird.
kalau berbakti pd tanah dapat hasilnya...

Norgadis Labuan berkata...

Salam kembali kak Imun.
Begitulah seronoknya kalau ada ruang tanah tempat berkebun, semuanya kita dpt yg fresh...

kakyon berkata...

potong nipis2 tabur serbuk asam boy..sedapnya..

Norgadis Labuan berkata...

Salam kakyon.
Nampaknya minat kita samalah... memang sedap kalau tabur serbuk asam boy.

maiyah berkata...

assalam..
wahh.. cecah ngan kicap pedas pun sodap ni ;)

Norgadis Labuan berkata...

Salam kembali maiyah.
Kalau dulu zaman kecil2, serbuk asam boy pun belum ada, saya selalu buat cecah kicap macam cecah mangga. Sedap ooo...

tehr berkata...

teringat masa kecik2 dulu
selalu je bersidai kat atas pokok sambil makan jambu
hehe

dinlaili.blogspot.com berkata...

assalamualaikum. saya tertarik dengan blog saudari, dalam hati ingin juga memiliki blog spt saudari, tp apakan daya saya masih terlalu baru dalam dunia ni... saya dah mencuba membina blog sendiri tetapi krn kurang pengetahuan, blog sy tak spt blog org lain. Kalau boleh nak juga belajar dr org yg sudi memberi tunjuk ajar. blog saya dinlaili.blogspot.com...harap dpt maklumbalas dr saudari.

assalamualaikum.

Norgadis Labuan berkata...

Salam tehr.
kalau dulu2... pokok jambu batu sana sini tumbuh, sekarang kalau tak ditanam, susah nak dapat dah...

Norgadis Labuan berkata...

Salam kembali dinlaili.
Bagi saya blog saya ini biasa2 saja. Saya cuma tulis apa yang saya suka. Klu nak kata banyak pengetahuan, tu bukanlah saya sebab saya hanyalah seorg surirumah biasa. Dari segi bahasa pun, saya guna bahasa biasa saja, taklah ada bahasa yg canggih2...

Saya cadangkan dinlaili tulis apa yang dinlaili suka dulu, kemudian baru tulis apa yg org lain suka pula...

Dea berkata...

Suka jambu batu...
orang bilang banyak mengandung Vit C... asal buang biji nya nanti terkena appendix pula klau termakan..

gilaweb berkata...

helo nor, bleh buat berniaga nih hehe

Norgadis Labuan berkata...

Hai Dea.
Jambu batu jenis besar ni senang sikit nak buang biji. Klu jambu batu yg tumbuh sendiri tu memang jenis kecil, kadang2 klu makan tu memang termakan bijinya sekali...

Norgadis Labuan berkata...

Hai gilaweb.
Kalau jambu batu hanya sepohon tu, belum boleh buat niaga lagi, kena tanam banayk2...