Jumaat, 10 Disember 2010

CERMIN OH CERMIN

Saya ada terbaca dalam satu ruangan forum di satu laman web. Oleh kerana ianya amat berguna bagi kita, saya sampaikan di sini, mungkin ada yang sudah mengetahuinya, tapi ianya amat berguna kepada yang belum tahu...

Ketika kita masuk ke toilet, kamar mandi, kamar hotel, ruang ganti pakaian, dan lain-lain, seberapa besar anda yakin bahawa cermin yang tergantung di dinding dan kelihatannya seperti cermin biasa itu memang benar-benar cermin biasa, atau sebenarnya itu adalah cermin dua arah (orang di belakang cermin boleh melihat anda, sementara anda tidak dapat melihat mereka).

Banyak tempat dimana orang memasang cermin 2 arah di dalam ruang ganti pakaian wanita, namun tidak menutup kemungkinan juga di ruang ganti lelaki. Adalah sangat sulit untuk secara jelas mengindentifikasi permukaannya hanya dengan melihatnya saja.Saatnyalah kita untuk berhati-hati. Lalu, bagaimana kita dapat menentukan dengan pasti apakah cermin tersebut adalah cermin biasa atau cermin 2 arah?.

Kalau di bilik polis, apala! gi di ruang soal siasat, sudah bisa dipastikan cerminnya 2 arah tapi untuk di Public Area do this thing :

LAKUKANLAH TEST SEDERHANA (TEST KUKU JARI)
Letakkan ujung kuku anda di atas permukaan cermin.

Jika ada jarak (gap)antara kuku anda dan bayangan kuku anda di cermin, bisa dikatakan bahwa cermin itu adalah cermin biasa (selamat).
Tetapi, jika kuku anda langsung menyentuh bayangan kuku anda di cermin, hati-hatilah, karena benda itu adalah cermin 2 arah !

Karena itu ingatlah selalu, setiap kali anda melihat cermin di tempat-tempat umum seperti disebutkan di atas, lakukanlah "TEST KUKU JARI". Tidak perlu membayar. Mudah dilakukan, dan ini mungkin bisa menyelamatkan anda dari "PERKOSAAN VISUAL" !

Parawanita : beri tahu teman-teman anda yang lain.
Para pria : beri tahu isteri, anak perempuan, teman wanita anda.

hati2 semua......anda di intip dlm terang "

12 ulasan:

Myfrin's story berkata...

Oh, baru tahu tentang cermin jenis ni. Betul tu, tidak rugi berhati2 kan...

Norgadis Labuan berkata...

Salam Myfrin's story.
Sama2lah kita berhati2 kak Imun...
Zaman IT ni, semakin ramai yang pandai... klu pandai utk kebaikan tu tak apa, tapi yang memalukan org tu memang teruk...

tehr berkata...

wah, baru tau ni
bahaya2
terima kasih banyak2, noor

Norgadis Labuan berkata...

Salam tehr.
Terima kasih kembali...
Kita kongsi2 pengetahuan sesama rakan...

S..U..D..@..I..S berkata...

tq noor rasa betuah sampai disini

Norgadis Labuan berkata...

Salam S..U..D..@..I..S.
Terima kasih kembali, rasa2nya awaklah orang pertama yg merasa bertuah sampai di sini, selama ini tak pernah pun org kata begitu...
Terharu rasanya huhuhu...

Fuziani JSR berkata...

Terima kasih kerana sudi berkongsi.... berhati-hati boleh menghindarkan diri kita dari aib.....

Norgadis Labuan berkata...

Salam Fuziani JSR.
Ituulah antara kelebihan berblog, sekurang3nya kita boleh berkongsi sesuatu dengan orang lain.

Ein Auzai'y berkata...

terima kasih....akan lebih berhati2...

Ujang9897 berkata...

info yg sgt berguna..1st time tau nie..hee

Norgadis Labuan berkata...

Salam Ein Auzai'y.
Sama2lah kita berhati-hati...

Norgadis Labuan berkata...

Salam Ujang9897.
Bolehlah kita kongsikan dengan kawan2 yang lain...