Rabu, 29 September 2010

RAMADHAN TERAKHIR

Tersiar Di RTM Labuan FM Sempana Bulan Ramadhan 2010.

RAMADHAN TERAKHIR
Karya: Norgadis Labuan

Tidakkah kau lihat
bertapa sayunya sya’aban meninggalkanku pergi
dan kini…
Ramadhan pula menyapa diri.

Apakah Ramadhan juga akan meninggalkan aku
atau aku yang akan meninggalkan Ramadhan
bersama syair rindu yang syahdu mendayu
mengiringi pemergian sebuah hati sepi.

Andaiku tahu ini Ramadhan terakhirku
tak kan kubiarkan siangku tanpa zikir memuji-Mu
tak kan kubiarkan malamku tanpa sujud kepada-Mu
tak kan kubiarkan subuhku tanpa memohon keampunan terhadap-Mu.

"Innasolati wanusuki wamahyaya wamamati lillahirabbil 'alamin"
sesungguhnya solatku, ibadahku, hidupku, dan matiku
kuserahkan hanya kepada Allah Tuhan seru sekalian alam.

Namun…
aku tak akan tahu
apakah Ramadhan ini merupakan yang terakhir kali bagi diriku
aku hanya manusia biasa
hanya mampu berserah kepada-Nya
Agar Ramadhan ini bukannya yang terakhir buatku.

10 ulasan:

pak long berkata...

salam...
bestnyer dah tersiar...satu kepuasan...

Norgadis Labuan berkata...

Salam pak long, lama tak dengar cerita, lama tak nampak kad2 bermadah indah... sunyi je...

Pabila karya kita tersiar, happy sangat... klu boleh nak lompat2 hahaha...

NH berkata...

Awu banar...mun keluar rasa kan guling2 pun ada

Norgadis Labuan berkata...

Salam NH.
Hahaha... katawa dulu ku eh... macam ada pengalaman saja sampai terguling-guling lagi tu...

Captain berkata...

macam nilah yang baiknya! suka..suka

Norgadis Labuan berkata...

Salam Captain.
Suka ya...
saya lagi suka... hehehe...

Nur Fannun berkata...

ada malware la blog awk ni..sila ambik tindakan segera..risiko sy msuk ni

Metabolisme Rakan Baik Si Berat Badan

Norgadis Labuan berkata...

Salam Nur Fannun.
Inilah masalah saya, tak tau mcm mna nak kasi clear malware tu...

Nur Fannun berkata...

tgk widget yg awk de msukkn kt blog tu dtg dr www.bokehphotostudio.com,

Norgadis Labuan berkata...

Buat Nur Fannun.
Skrg ni pun saya tengah usaha nak clear malware tu...