Rabu, 20 April 2011

CONTEST PENULIS SENJA TERAKHIR



Kepada sesiapa yang belum join contest PENULIS SENJA TERAKHIR ini, jomlah join, dia dah hebohkan contest ni dari blog sampai ke FB. Ini adalah contest pertama beliau, marilah kita meriahkan contest ini semeriah-meriahnya. Kenapa tajuk PENULIS SENJA TERAKHIR? Apa yang terakhir tu? Korang tanyalah dia sendiri ya...

Apa? Nak tau kenapa aku join contest ini? Walaupun aku sibuk sangat sekarang ni, tapi aku usahakan join contest ini bukan hanya sekadar memeriahkan contest pertama beliau tetapi yang berat sikit tu, aku telah di tag oleh beliau sendiri... huhuhu... maka dengan itu aku turunkanlah sebuah puisi yang aku karang... (bukan karang di laut) Puisi ini aku tulis di hari ulang tahun ku ke 40, 3 April baru-baru ini... Nak mengarang puisi ni pun express... (jam 12.39 pagi) dan nak dibaca malamnya...


3 April Ini
Karya: Norgadis Labuan

Dalam pelarian waktu yang singkat ini
dan dikala mentari beradu di kaki langit
dan dikala usiaku yang semakin singkat
mampukah aku menganyam semangat
untuk kuhampar tikar harapan
agar aku terus bisa memeluk puteri-puteriku
dan mengucup mesra tangan suamiku
sebelum aku dibungkus rapi
dengan selendang putih peneman diri

3 april ini
kulakarkan sebuah puisi
bukan sebagai hamba seni
bukan jua meminta simpati
namun
aku kini mula sedar dari kealpaan
setelah cuba menelaah diri
bertapa rentetan perjalanan hidup
mula menghimpit bersama dosa-dosa lalu
sakit dan perit
bagai luka berdarah merah

Dalam pelarian waktu yang singkat ini
masih adakah ruang untukku
menghimpun indahnya zikrullah
melagukan ayat-ayat suci-Mu
menggengam mahligai iman
bersama kejernihan air mata taubatku
sebagai pengiring menyahut seruan-Mu.

03 April 2011
12.39 pagi


*******************************************************
Kepada yang nak join....
Syarat untuk jOin contest penuLis senjA KLIK SINI

Tarikh tutup contest : 25 apriL 2011

Hadiahhhhhh ... KLIK SINI


Lastly tag 3 org member ... biasalah tu... Norgadis nak tag :

1. N Athirah
2. Sajak2 Pendek
3. Shameel Iskandar

13 ulasan:

M a W a D D a H berkata...

macam menarik je utk join...:)

Norgadis Labuan berkata...

Salam M a W a D D a H.
Joinlah sekali...

waN Mohd Salim berkata...

terima kaseh makcek bab dh join .. waaaa sedap lor puisi tu

Norgadis Labuan berkata...

Salam waN Mohd Salim.
Puisi express tu...

Fantastic Ajane berkata...

ui bestnya sajak ko sis..:)

Norgadis Labuan berkata...

Salam FA.
Bestkah? Terima kasih...

zul permatang badak berkata...

Ha ha...kena tag....tak ada masaalah......kita ramaikan sahabat seni.......
salam seni salam puisi....

emmm......rajin mengarang tu....
sanggup berjaga malam.......best puisi tu......

Norgadis Labuan berkata...

Salam puisi zul.
Join jangan tak join...

tehr berkata...

saya ni memang dah senja pun...
hehe

Norgadis Labuan berkata...

Salam tehr.
Kita memang dah sama-sama senja...

a loqman berkata...

salam...saya tak pandai berpusi la..org kampung..hehe

Norgadis Labuan berkata...

Salam a loqman.
Saya pun orang kampung anak nelayan...

puteri jalanan a.k.a annur berkata...

salam perkenalan tuan rumah...mohon bloglist ye blog ni...suka puitis...