Hari nak cerita apa ya? Emmm... aku nak kongsi sikit pasal buah berwarna hitam ni, mama yang belikan aku buah ni.
Buah ni kami panggil buah kembayau, tak tau pula namanya kat tempat lain
Sebelum dimakan, kita kupas kulitnya dulu, ada orang suka kupas begini, nampak cantik agaknyalah, tapi aku lebih suka kupas semua kulitnya, supaya rasa lebih sedap sewaktu dimakan.
Setelah dibersihkan, letak buah kembayau dalam mangkuk dan tungkan air panas kedalamnya, biarkan beberapa minit sehingga isinya lembut.
Setelah isinya lembut, buang airnya dan bolehlah dimakan begitu saja, tapi aku lebih suka ditabur gula diatasnya...
12 ulasan:
1st time tgk buah ni kak Nor
Salam Khairul.
Mungkin kat semenanjung tak ada buah mcm ni...
macam pernah makan je kat sarawak
tapi dimakan dengan nasi
dah lupa apa nama dia
Salam tehr.
Kalau nak makan dengan nasi pun boleh, kalau nak makan begitu saja pun boleh juga. Saya suka makan waktu minum petang...
buah apa nie...
sedap tak? mcm nk cube mkn jeee
Salam BisMi Aishah.
Buah ni namanya buah kembayau, rasanya lemak dan sedap...
nmpk mcm sedap aje.. sye x prnh tgk lgi..
@Miss Xyz.
Rasa lemak dan sedap, bijinya keras tapi dalam bijinya ada isi yang boleh dimakan, rasanya seperti kuaci...
tak penah makan nie
Salam, wah ni ptame kali kenal buah ni.ape rasenye eh?hehe
Salam Abu Luqman.
Rasanya buah ni ada kat Sabah je...
Salam kembali MERAH.
Rasa buah ni? Nak kata manis, tak juga, nak kata masam, tak juga, tapi rasanya sedap...
Catat Ulasan