Selasa, 8 Februari 2011

Cara Membuat Menu Link



Salam,
Berbicara tentang Menu Link ini sebenarnya aku sendiri amat sukar untuk menerangkan bagaimana harus dibuat sebab aku memang tak pandai nak tunjuk ajar bab ini.

Untuk tidak menghampakan Zanna, aku cuba juga melahirkan entri ini walaupun masih banyak kelemahan dan kekurangannya.

Menu Link adalah link yang diletakkan di bagian atas. Link dapat berupa alamat link dari blog kita ataupun blog lain yang ingin dipaparkan. Contohnya:


Untuk membuat menu link seperti di atas...

Pertama, mengubah code HTML. Pada bagian 'layout', kliklah link 'Edit HTML'. Centangkan 'Expand Widget Templates'. Carilah kod widget untuk header, kod awalnya seperti di bawah ini:



Kemudian diakhiri dengan kode:



Tepat di atas kod , letakkan kod baru ini: (maaf terdapat kelemahan di sini kerana aku tidak dapat menyediakan kod yang boleh di copy paste untuk baagian ini)



Kedua, mengubah code CSS. (maksud CSS adalah kod yang didapati sewaktu 'EDIT HTML'.)

Pada bagian CSS, tambahkan elemen berikut ini:



/*-- (Menu Link) --*/
.Menu { padding: 0px 0px 0px 0px; float: right; position: absolute; top: 100px; }
.Menu em { display: none}
.Menu ul { list-style: none; margin: 0px; padding: 0px;}
.Menu ul li { background:#FFFFFF; padding: 0px; margin: 0px; display: inline; font-weight: bold;}
.Menu ul li a { padding: 5px 11px 6px 11px; background:#FFFFFF;}
.Menu ul li a:hover { background:#CC0000; color:#FFFFFF; text-decoration: none;}
.Menu ul li ul { display: none;}


Simpan (save)

Ketiga, menambahkan link.
Masuklah ke bagian 'Page Elements'. Akan terlihat widget 'Menu Link' yang baru kita tambahkan, tepat di bawah header. Kliklah link 'Edit'.



Kemudian, akan terbuat widget baru. Tambahkan link-link kamu melalui widget ini.

Selamat Mencuba...

8 ulasan:

khairul hisyam berkata...

wah now i know something new.

Norgadis Labuan berkata...

Salam khairul hisyam.
Moga dapat dikongsikan bersama.

:: Zanna :: berkata...

salam thanx tuto ni sgt terharulah...zanna dh cuba masih tak boleh ke zanna yg x fhm..huhu~~

Norgadis Labuan berkata...

Salam Zanna.
Cara ini bergantung kepada template yang kita guna, kadangnya ada jenis template tidak sesuai untuk kod yang saya sediakan.

:: Zanna :: berkata...

owh iyer ke..tu la skunk ni pun zanna tgh nak tukar templete tp x reti takut lain yg jadi atau hilang sbb ramai yg ckp blog zanna lambat loading..huhu~~

Norgadis Labuan berkata...

@Zanna.
Blog akak ni pun lambat loading klu internet slow. Beratlah tu...

bjay69 berkata...

nice info norgadis..

Norgadis Labuan berkata...

Thanks bjay69.